10 merkkiä, joista tiedät, että on aika vaihtaa työpaikkaa

Tiedetään, tiedetään. Nykypäivänä pitää olla iloinen, jos on työpaikka. Varsinkin, jos on vakituinen työsuhde. Itse olen ollut nelisen vuotta vakituisessa työsuhteessa ja olen siitä hitsin tyytyväinen. Tunnen siis olevani pönttö, kun valitan työstäni ihmisille, joilla ei ole vakituista työpaikkaa. Tai joilla ei ehkä ole sitä työpaikkaa ollenkaan. Silti, SILTI, nyt teen tämän! Listaan kymmenen merkkiä, joista tietää milloin on aika etsiä uusi työpaikka.

1. Olet väsynyt työtehtäviisi.

Työnkuva oli mielenkiintoinen ja sinulle luvattiin hyvät etenemismahdollisuudet. Uudet työkaverit kehuivat, miten työssä viihtyy ja jokainen päivä on erilainen. Kun aloitit työt, oli työ kivaa ja töihin oli kiva lähteä. Nyt olet ehkä vastuussa jostain, mikä ei tunnu yhtä siistiltä kuin ennen tai sen merkitys on laskenut. Tai et ole vastuussa mistään ja siksi koet, ettei työpanoksellasi ole juurikaan väliä. Nyt jokainen päivä toistaa itseään ja työkaveritkin myöntävät, että viikon toistavat itseään. Ja vuodet. Etenemismahdollisuuksiakaan ei yhtäkkiä ole, koska yhteistoimintaneuvotteluiden takia kaikki henkilöstömuutokset ovat jäissä.

2. Tauolle lähteminen on päiväsi kohokohta.

Tuijotat kelloa ja lasket kuinka kauan vielä menee, että saat käydä keittämässä pannullisen kahvia, jotta jaksat loppupäivän. Tauolla menetät ajantajun ja jopa soitto ilmeisesti puhelinmyyjältä houkuttaa sinua vastaamaan puheluun, ihan vain ettei töihin tarvitsisi mennä. ”Sain tärkeän puhelun.” Kun palaat töihin, jatkuu kellon tuijottaminen, että koska on aika mennä toiselle tauolle. Puhumattakaan kotiin lähdöstä.

3. Sinulle ei määrätä uusia työtehtäviä.

Päivät toistaa itseään siinäkin määrin, ettei mitään uusia työtehtäviä tule. Jos ja kun niihin olisi mahdollisuus, esimiehesi päättää hoitaa asian. Hän vieläpä hoitaa sen niin, ettei tehtävä heijastu mitenkään hänen alaisiinsa. Kun yhteistoimintaneuvotteluiden takia joku menettää työnsä ja työlle täytyy löytää ehkä uusi tekijä, sinua ei harkitakaan. Tekemättömälle työlle löytyy kyllä tekijä, mutta se et ole sinä, vaikka sinulla olisikin pätevyys.

4. Olet jatkuvasti vihainen.

Olet ollut pitkään turhautunut ja se fiilis on patoutunut sinuun. Kun pääset pitkän ja tylsän päivän jälkeen kotiin, pieninkin konflikti saa aikaan sen, että huudat miehellesi, koirallesi, kämppiksellesi, ja oikeastaan aivan turhaan. Et ole koskaan ollut huutaja, mutta nykyään huudat autossa kanssa-autoilijallesi, koska hän käytti vilkkua väärin liikenneympyrässä. Et ehkä vielä ymmärrä sitä, mutta työssä saamasi turhautuneisuus vaikuttaa koko elämääsi.

5. Heräät aamulla todella väsyneenä.

Vaikka olisitkin mennyt nukkumaan jo kymmeneltä ja laskeskelit, että saat nukuttua kahdeksan tuntia, silti tuntuu, että olisit aamulla vielä väsyneempi kuin illalla. Sinulla on olo, ettet olisi nukkunut silmäystäkään. Sinulla on olo, että olisit ollut valveilla koko yön. Olet koko ajan väsynyt. Maanantaina sinulla on olo, ettei mitään viikonloppua olisikaan ollut.

6. Tulet stressistä jo fyysisesti kipeäksi.

Stressi voi oikeasti vetää immuunitason sekaisin ja sen takia olet ehkä ollut flunssassa pidempään kuin kukaan muu. Kärsit ehkä migreenistä useammin kuin ennen etkä huomaa mikä sen aiheuttaa.  Jatkuva stressi on aiheuttanut sinulle vatsakivun, joka ei hellitä närästyslääkkeellä. Jos ei muuta, niin olisiko aika pysähtyä ja kuunnella, mitä kroppasi sinulle kertoo?

7. Et ole enää kiinnostunut siitä mitä teet.

Hoidat kyllä työtehtäväsi ja osallistut palavereihin, mutta sinua ei enää jaksa kiinnostaa. Mikään. Kun aloitit työt, sinua kiinnosti kaikki ja välitit kaikesta. Kun iso projekti on saatu valmiiksi, sinua ei edes kiinnosta miltä se näyttää, kunhan se on valmis. Hämmästyt, jos joku työkavereistasi antaa työlleen omakohtaista panostusta esimerkiksi tekemällä töitä kotona. Mietit välillä, milloin olit viimeksi kiinnostunut tämän alan työstä. Haaveilet alan vaihtamisesta.

8. Luulet, että ainoa tie ulos on dramaattinen käänne.

Koet, että yhteistoimintaneuvotteluissa sinun olisi pitänyt saada kenkää. Lottoat joka viikko siinä toivossa, että joku maanantai voit soittaa pomollesi lentokentältä ja sanoa hyvästit. Haaveilet salaa siitä, että nukkuisit pommiin ja nukkuisitkin vahingossa koko päivän. Ja sen takia saisit kenkää. Mietit uraa ulkomailla, ehkä surffauksen opettajana (pelkäät vettä).

9. Kukaan ei enää kysy miten töissä menee.

Miehesi, kämppiksesi, äitisi, veljesi. Kukaan ei uskalla enää kysyä miten töissä menee, koska he tietävät vastauksen. Älä ota tätä silti nokkiisi, ehkä heillä on syy olla kysymättä. Äitisi ei ehkä halua huomata miten väsynyt olet työhösi. Veljesi ei ehkä uskalla sanoa, että olisiko aika vaihtaa työpaikkaa. Eikä miehesi vain jaksa kuunnella sinua, koska ei enää tiedä miten auttaa.

10. Et tiedä paremmasta.

Olet niin väsynyt ja turhautunut, että luulet kaiken työn olevan samanlaista. Luulet, että eläkeikään asti työsi tulee olemaan tätä samaa. Luulet, että kaikki työ on samanlaista. Jos oikeasti olet tätä mieltä, olet ehkä hieman masentunut.

Arvaas mitä… Olet väärässä! Tiedän, että tämä kuulostaa kaukaa haetulta juuri nyt, mutta sinulle on olemassa jotain parempaa! Älä anna tämän työn pilata sinua, älä anna sen masentaa sinua! Kun säntillisesti alat etsimään itsellesi jotain parempaa, onnistut siinä. Voi olla, että siihen menee aikaa, mutta se on sen arvoista!

Leave A Reply

Navigate