AVO-ohjelma

Oletko tehnyt ikinä AVO-ohjelmaa? Se työkkärin sivuilta löytyvä ”testi”, jossa on paljon erilaisia kysymyksiä ja juttuja, joihin vastailet ja tuskailet, että no kiinnostaisko sua auttaa jotakuta selvittää ongelmiansa. AVO löytyy tästä ja suosittelen, että keskityt tähän ajan kanssa.

Hyödyt AVO-ohjelmasta, jos et ole varma, mitä lähtisit opiskelemaan. Et ehkä tiedä, mitä töitä haluaisit tehdä tai olet muuten vain ihan pihalla mitä haluat elämälläsi tehdä. Sua kiinnostais työskennellä lasten kanssa, mutta ajatus lakiopinnoista houkuttelisi. Tai ehkä olet aina halunnut lääkäriksi, mutta ajatus verestä ällöttää. Tai haluat hierojaksi, mutta oma fyysinen kunto ei siihen työhön riitä.

Mä kävin ammatinvalintapsykologilla jäädessäni pois entisestä ammatistani, koska en tiennyt yhtään mitä tekisin elämälläni. Käynnit oli mielenkiintoisia, sain paljon kotitehtäviä ja aina seuraavalla kerralla opin itsestäni jotain uutta. Silloin, eli vuonna 2010, minulle valkeni, että voisin sopia kaupan alalle. Hain opiskelemaan liiketaloutta.

Kaupan alalla, ja varsinkin nykyisessä työssäni, on paljon, missä pystyn toteuttamaan itseäni. Saan olla ihmisten kanssa tekemissä ja tulenkin kaikkien kanssa toimeen; asiakaspalvelu. Saan olla luova, kun pitää keksiä uusille tavaroille hyvä myyntipaikka; somistaminen eli visuaalinen myyntityö. Tuolloin ”toimistoaika” oli minulle kirosana eli epäsäännölliset ja vaihtelevat työajat olivat minulle mieleen, silloin päivät eivät toista toisiaan. Haasteena oli se, että änkyttäjänä minun piti tulla ulos kuorestani ja rohkaistua puhumaan asiakkaille.

Viidessä vuodessa kuitenkin tapahtuu vaikka mitä ja nyt ”epäsäännöllinen työaika” on kirosana. Antaisin mitä vain 8-16 työajasta ja se, että tilille rapsahtaisi aina täsmälleen sama summa, olisi ihan jees. Nyt välillä pitää arpoa, että olikos niitä ilta- tai viikonloppuvuoroja miten paljon, koska lisistä tulee ihan kiva bonus peruspalkan päälle.

AVO oli siis paikallaan, koska vaikka merkonomiksi valmistuinkin, en ole ihan täysin varma millaista merkonomille suunnattua työtä haluaisin tehdä. Olla perus toimistorotta vai ehkä kenties palkanlaskija? Vai aulaemäntänä jossain yrityskeskuksessa? Tai ehkä kenties nyt jo rohkaistuneena puhujana asiakaspalvelijana puhelimen toisessa päässä?

Melko samoja vastauksia AVOsta tuli kuin ammatinvalintapsykologiltakin. Olen taiteellinen, mutta systemaattinen.

avo

Se on ollut aina varmaa, että taiteeseen liittyvää työtä en tule koska tekemään palkkatyökseni, koska siinä ei ole varmaa toimeentuloa enkä ole NIIN hyvä, että maksaisin vuokraa valokuvaamalla. Sitä paitsi pelkään, että tapan luovuuteni, jos taiteesta tulee suorittamista.

Systemaattisesta tyypistä tunnen itseni; järjestelmällinen, huolellinen, tarkka ja tehokas. Haluan säännölliset työajat ja työskentelen mielellään käytännöllisissä tehtävissä.

Pystyisin yhdistämään taiteen ja systemaattisuuden toimimalla esim. erilaisten tilaisuuksien järjestäjänä, vaikkapa wedding plannerina.

AVOssa kysytään myös kyvyistä ja rajoitteista. Rajoitteiden mukaan minusta ei tule lihanleikkaajaa, konduktööriä eikä lentoemäntää. Lähettiäkään minusta ei tule, koska en halua työssäni matkustaa paljoa.

AVOn mukaan ammatikseni voisi sopia verovirkailijan, pianonvirittäjän, puhelinvaihteenhoitajan tai webmasterin työ. Aika erilaisia.

29 116

Listalta löytyi taas vihje siihen, että voisin lähteä uudestaan koulun penkille. Tai sitten yritän sinnikkäästi ja annan merkonomin papereille merkityksen.

Teitkö itse AVOn ja miten tulokset poikkesi nykyisestä työstäsi tai unelma-ammatistasi?

Leave A Reply

Navigate