Joulusiivous, osa 1

Tiedättekös, kun aikoinaan on puhuttu joulusiivouksesta? Tämä on ehkä meidän isoäitien käsitys edelleen, että ennen joulua puunataan koti katosta lattiaan. Onneksi nykypäivänä joulusiivous ei tarkoita ihan sitä, että koko huusholli hinkattais hammasharjalla kiiltäväksi ja kaikki kaapit käydään läpi.

Nykypäivänä imurit on tehokkaita, muutkin siivousvälineet hyviä ja kodeissa siivotaan säännöllisesti. Se, onko säännöllisyys sinun kotonasi kerran päivässä vai kuukaudessa, on sun asia. Mutta kun on edes jonkinlainen säännöllisyys kodin puhtaanapidossa, ei tarvitse ennen joulua stressata siitä, että koko koti kiiltäisi uutuuttaan.

Toki moni haluaa, että jouluna on oikeasti siistiä. Mutta eihän kenenkään tarvitse oikeasti siitä stressata. Ihan kuin joulu ei tulisi kotiin, jos nurkissa on vähän pölyä tai suihkunurkka on jynssäämättä.

Vinkki 1

Mieti oikeasti mikä on siivouksen tarkoitus. Tuleeko suku kylään? Aikooko Salla-serkkusi tutkia vaatekaappisi? Jos aikoo, kannattaa ehkä siistiä vaatekaapit ja ehkä heittää kierrätykseen vanhoja rikkinäisiä toppeja, ettei Salla-serkku pidä sinua ihan täysin idioottina, joka ei osaa kierrättää vanhoja tekstiilejä. Sama pätee työkalupakkiisi, jos sinulla semmoinen on. Mikäli isäsi on tulossa laittamaan jouluksi sinulle seinälle pari taulua, laita ehdottomasti työkalupakkisi järjestykseen ja lajittele ruuvit ja mutterit kokojärjestykseen.

siistiiimg_0971

Vinkki 2

Kun Salla-serkun ja isän tiedossa olevat nuuskimiset on hoidettu, hoidetaan seuraavaksi keittiö. Uunihan pitää pestä, koska jouluna uunissa tehdään kaikki ruoka. Pesetkö uunin kerran vuodessa vai viikossa? Jos olet pessyt uunin joskus ehkä kesällä, mutta uuni näyttää päällisin puolin ihan siistiltä, miksi jynssäisit sen putipuhtaaksi kaksi päivää ennen aattoa? Jos uuni näyttää tarpeeksi puhtaalta, unohda uuni ja ota viinilasillinen. Jos taas uuni näyttää suttuiselta, putsaa se NYT, vältyt kiireiltä ja ehdit nauttimaan yhden viinilasillisen ennen aattoa sen sijaan, että jynssäät uunia juuri ennen aattoa.

Sama pätee jääkaappiin. Koko suku tulee tottakai tuijottamaan sun jääkaapin sisältöä samalla kun hakevat pöydästä unohtuneet sillit, joten jääkaappi täytyy saada niin valkoiseksi, että sitä luullaan uudeksi. Myös haju pitää saada pois ja hetkonen, mikäs tää purkki on… Ai niin, tässä oli viime kesän kanoja varten tehty marinaadi. Huoh. Mitä jos vain tyhjennät jääkaapin vanhoista ruuista, että sinne mahtuu jouluruokaa? Iske jääkaappiin puolikas sitruuna, se kerää itseensä hajut. Joulun jälkeen voit heittää sitruunan pois.

Ja ehdottomasti juuri ennen joulua sun pitää tyhjentää kaikki astiakaapit ja putsata hyllyt, koska kaikkia sun vieraita kiinnostaa tietää millaisella alustalla sun Ikea-astiat lepää.

siistiiimg_0965

Vinkki 3

Tuleeko suku sinun luo saunaan? Saunan pesu on helppoa, kunhan teet sen ajoissa. Sinulla pitää olla vain yleispuhdistusainetta ja jonkinlainen harja tai hankauspesin. Suihkuta lauteille lämmintä vettä, harjaa/hankaa lauteet yleispuhdistusainevedellä ja huuhtele lopuksi kylmällä vedellä. Tähän menee aikaa ehkä kymmenisen minuuttia ja tämänkin voit tehdä vaikka NYT, ei juuri ennen vieraiden tuloa. Jouluaattona voit käydä valuttamassa kiuluun vettä ja upottaa veteen kanelitangon, niin saunaan leviää ihana kanelin tuoksu. Ja vielä vahvempi tuoksu sitten, kun sitä vettä heitetään kuumille kiville.

Älä panikoi suihkunurkan kaakeleiden siisteydestä. Jos saumat ovat selkeästi likaiset, voit jynssätä nekin paljon ennen joulua, koska ne saumat ei likaannu välittömästi heti uudestaan. Sitä paitsi vieraasi eivät tule tuijottamaan sun suihkunurkan seiniä eikä ne tule todennäköisesti sheivaamaan kainaloitaan, joten sen sijaan, että kylppärissä on täydet valot, teippaa valonkatkaisija niin, ettei valoa voi sytyttää ja hanki kylppäri täyteen kynttilöitä. Muista kuitenkin paloturvallisuus!

Seuraavaksi…

Tämä juttu saa jatkoa, mutta muistakaa lukijani -kuten jo mainitsin- joulu tulee, vaikka kotona olisi miten likaista ja sotkuista. Joulusta voi -ja pitää- nauttia, vaikka pölypallot pyörisivät nurkissa ja kylppärissä on pesukorit täynnä vaatteita odottamassa pesua…

siistiiimg_0968

Leave A Reply

Navigate