Kuinka keskustella änkyttäjän kanssa?

Hei, olen änkyttäjä. Aloitin änkyttämisen 3-vuotiaana ja kävin puheterapiassa KAUAN. Kävin puheterapiassa niin kauan, kunnes puheterapeutti sanoi tehneensä kaikkensa, loppu on minusta kiinni.

Olen 31-vuotias ja änkytän edelleen. En onneksi änkytä yhtä paljon kuin lapsena. Osaan jonkin verran hillitä änkytystäni. Stressi, huonosti nukuttu yö ja jännitys takaa sen, että änkytän enemmän. Välillä änkyttäessäni turhaudun ja luovutan. Osaan silti nauraa itselleni ja pitää puoleni. Silti, edelleen, tulee tilanteita, joissa hölmistyn, kun esimerkiksi aikuinen ihminen matkii puhettani tai heittää jonkun muka hauskan kommentin.

Miten siis jutella mun, tai kenen tahansa muun änkyttäjän, kanssa? Tässä muutama vinkki, vaikka oikeastaan änkyttävän keskustelukumppanin kanssa pitäisi keskustella kuin kenen muun tahansa kanssa.

Ole kärsivällinen

Anna änkyttäjälle aikaa. Ei todellakaan auta, jos sanat pitää saada muodostettua suusta ulos nopeasti. Anna siis aikaa.

Älä arvaile tai puhu puolesta

Jos et ole kärsivällinen, saatat alkaa arvailemaan sanottavia sanoja tai jopa puhumaan änkyttäjän puolesta. Helvetin ärsyttävää muuten. Välillä olen huojentunut, jos jään sanaan pidemmäksi aikaa ”kiinni” ja kuuntelijani sanoo sanan puolestani. Mutta mitä hittoa, sen jälkeen sanon sanan änkyttämättä! Yleinen sääntö on silti, että älä puhu änkyttäjän puolesta. Älä.

Anna puhua rauhassa

Älä keskeytä. Älä töksäytä änkyttäjälle ”pidä kiirettä” tai ”niiiiiin?”. Älä vittu tee sitä. Anna änkyttäjälle aikaa sanoa asiansa loppuun. Ja ennen kuin itse aloitat puhumaan, pidä sekunnin tai kahden tauko, jotta oikeasti tiedät, että änkyttäjä on saanut asiansa sanotuksi. Välillä isommalla porukalla on ärsyttävää, jos juttuni jää kesken, kun ei ymmärretä, että olisin vielä halunnut jatkaa puhumista. Onneksi Pete on oppinut huomaamaan, milloin juttuni ei ollutkaan siinä. Pete yleensä huomauttaakin muille, että hei Tarulla on vielä sanottavaa, pää kii idiootit.

Keskity keskusteluun

Älä keskity siihen, miten änkyttäjä änkyttää. Jokainen änkyttäjä änkyttää eri tavalla tai omaa kaikki ihanat änkytyksen muodot. Älä keskity b–b—blokkeihin, älä keskity totototoistoihin, äläkä keskity sanojen veeenymisiin. Keskity itse aiheeseen, mistä juttelette.

Katso änkyttäjää luontevasti

Hämmentyneet katseet ymmärrän, jos kuuntelijani ei ole kuullut minun ennen änkyttävän eikä ole ehkä ollut änkytyksestä tietoinen. Mutta jos huomaan katseessasi jotain huvittavaa, voit luottaa siihen, että pidän sua idioottina. Älä hymise, älä käännä katsettasi pois, älä naura, äläkä elehdi millään tavalla, että vittu pidä kiirettä puhees kanssa. Katso änkyttäjää suoraan silmiin, vaikka se saattaa joitain änkyttäjiä ahdistaa entisestään, mutta antaa kuitenkin änkyttäjälle sen fiiliksen, että pidät änkyttäjää ihan tavallisena keskustelijana, joka taas antaa itseluottamusta.

Älä matki tai naura

Tämän pitäisi olla kaikille ihan selvä asia. Ethän matki vammaistakaan, joten miksi matkisit änkyttäjää?

Vielä yläasteiässä kohtasin vuoden tai kaksi alemmalla luokalla olleen tytön, jonka mielestä oli tarpeellista matkia änkytystäni ja nauraa perään. Me ei oltu kavereita, mutta olimme luokkamme luottamusoppilaita ja kokoonnuimme viikottain. Kerran kokouksen jälkeen jäimme juttelemaan jotain päivän aiheeseen liittyvää ja selitin innoissani jostain asiasta ja tuttuun tapaani innostuessani änkytin. Tyttö ei kai ollut aiemmin kuullut änkytystäni. Olin hieman hämilläni hänen nauraessaan mulle ja matkiessaan mua. Arvatkaa mitä tein? Nauroin tytölle takaisin ja tokaisin perään ”etkö sä osaa änkyttää”. Tyttö selkeästi hämmentyi enemmän kuin minä eikä tämän jälkeen enää kommentoinut änkytystäni millään lailla.

Voit olla varma, että jos matkit mua ja vielä naurat päälle, saat saman tyyppisen letkautuksen.

Olen oikeastaan ihan tyytyväinen siihen, että änkytän. Deal with it.

Kohtele änkyttäjää tasavertaisena puhujana. Muuta emme pyydä.

2 Comments

  1. Kiitos kun jaoit tämän <3 Avoimuus ja tietoisuuden lisääminen ovat aina hyviä juttuja ja helpottavat hälventämään tietämättömyyttä tai ennakkoluuloja – on varmasti paljon ihmisiä, joille änkyttäminen on vieras asia ja joilla on siksi vaikeuksia suhtautua siihen. Ihanaa joulukuuta! 🙂

    • Taru Reply

      Kiitos ihanasta kommentista, Salla! <3 Ihanaa joulukuuta myös sinulle 🙂

Leave A Reply

Navigate