Luovuin rakennekynsistä

Otsikko, jonka ajattelin kuuluvan kauas tulevaisuuteen. Rakennekynsistä oli tullut mulle tavallaan normaali asia. Asia, johon mieluusti käytin tietyn summan rahaa kolmen tai neljän viikon välein. Kynsihuollot piti aina tarkkaan miettiä lomien yhteyteen, että lomalle lähtiessä kynnet oli juuri huollettu ja loman jälkeen kynsihuolto oli ensimmäinen asia, joka tuli hoidetuksi.

No, kerrottakoon heti alkuun, että ei tämä varmasti lopullinen päätös ole. Tulen aivan varmasti hankkimaan rakennekynnet vielä uudestaan. Oikeastaan mietin rakennekynsiä jo pari viikkoa niiden katoamisen jälkeen, mutta sinnittelin.

Mutta, miksi päädyin tähän ratkaisuun? Miksi päätin, että olisin ainakin nyt ilman rakennekynsiä?

Ensimmäinen syy on aika. Aloin miettimään joulun kiireissä kuinka paljon mikäkin asia vie minulta aikaa ja mihin sitä aikaa oikeasti haluan kuluttaa. Yllättävää kyllä, en tajunnut heti miten paljon aikaa kynnet vievät minulta. Mutta kun sen tajusin, seuraavaksi mietin oliko se sen arvoista. Tottakai oli, olin jo pitkään puhunut, että luovun rakennekynsistä vasta, jos taloudellisesti minulla ei olisi siihen varaa. Mutta miettiessäni mihin muuhun voisin käyttää ajan, jonka ajan huoltoon, siellä istumisen ja vielä kotiin ajamisen, tajusin, että senkin ajan voisi käyttää paremmin.

Toinen syy on vähän monimutkaisempi. En osaa selittää sitä tarkalleen, mutta jokainen, jolla on rakennekynnet, tietää tämän fiiliksen. Tietää sen fiiliksen, kun huollon jälkeen kynnet on ehkä viikon todella nätit ja uulalaa ja kaikkea sellaista. Mulla kasvu on sellaista, että voisin miettiä huoltoa jo kahden viikon päähän. Kahden viikon päästä alan huomaamaan pieniä irvistyksiä eli ”ilma-aukkoja” kynsissä. Näiden takia kynnestä saattaa lohjeta pala milloin mistäkin ja ne kolot toki ärsyttää. Mä käytin aikaani myös siis näiden asioiden korjaamiseen ja lopputulos ei tietenkään ollut paras mahdollinen.

Jos haluaa asialle kolmannen syyn etsiä, voisi sanoa, että se olisi raha. Juu, kyllä mulla edelleen olisi varaa huollattaa nättejä kynsiä, mutta yhtäkkiä havahduin siihen paljon rakennekynsiin on mennyt rahaa. Olen todennäköisesti käyttänyt pelkkiin kynsiini näiden vuosien aikana yli viisituhatta euroa! Summa, jolla tekisi kunnon lomamatkan. Summa, jolla olisin ostanut uuden television, tietokoneen, pyykinpesukoneen, polkupyörän ja vielä maksanut luottokortin pois.

Alunperinhän otin rakennekynnet, koska pureskelin kynsiäni. Olin lukenut netistä, että moni sai apua ongelmaansa hankkimalla rakennekynnet. Kyllä, se tehosi, mutta toi vahvempana ongelmana kynsinauhojen repimisen. Huoh, aikuinen ihminen! Lapsena pureskelin niin pahasti kynsiäni ja kynsinauhojani, etten enää tuntenut pieniä kipuja enkä tajunnut, jos jostain kulmasta alkoi veri vuotamaan. Nyt on ehkä hiukan sama ongelma, revin ja revin ja yhtäkkiä veri vuotaakin, mutta ei satu. Typerää, niin typerää. Kynsiä en sentään ole purrut enää pitkiin aikoihin.

Yllättävää kyllä, parin ekan rakennekynnettömän viikon jälkeen olen aika sujut repimisen kanssa. Omat kynnethän ovat sen verran terävät, että niillä on helppo rapsutella kynsinauhoja, toisin kuin paksummilla rakennekynsillä. Mutta olen alkanut hoitamaan kynsiäni ja kynsinauhoja huolellisemmin. Napsutan heti repsottavat kynsinauhat kynsileikkurilla rikki, jotta en repisi niitä verille. Käytän kynsinauhaöljyä, rasvaan käsiäni ja mukanani kulkee aina viila, joten jos joku kynsi vähän lohkeaa, saan viilattua sen siistiksi enkä vain revi kynttä irti ja mahdollista arkaa ja ehkä verta vuotavaa kohtaa.

Työkaveri sanoi, että onnea vaan puolen vuoden mittaiseen paranemiseen. Olen ollut nyt ehkä kuukauden verran, ehkä kauemminkin, ilman rakennekynsiä ja voin ylpeänä todeta, että aika hyvässä kunnossahan nämä kynnet jo nyt ovat. Kynsinauhat vaativat aikaa, mutta kynnet sen sijaan ovat suurin piirtein samassa kunnossa kuin ennen rakennekynsien hommaamista.

Sehän on totta, että kynsihuoltoon menevä summa ei automaattisesti säästy maagisesti mihinkään säästötilille, mutta tuntuu jotenkin hyvältä olla luonnollisilla kynsillä.

Ainakin vielä hetken. Katsotaan, miten tilanne jatkuu.

2 Comments

  1. Bakteerikammoinen Reply

    Kaikista paras syy luopua rakennekynsistä: mieti sitä bakteerimäärää, mikä muhii pitkien kynsien ja ihon välissä. Tiesitkö, että vaikka kuinka pesisit ja desinfioisit kädet, pitkien kynsien tai rakennekynsien alta ei saa pestyä bakteereja pois. Kynsienaluset ovat kehon pahin bakteeripesäke, ja niitä voi olla siellä miljoonia. Tämän takia en pidä rakennekynsiä kauniina, vaan enemmänkin ne yököttävät minua. Todella hyvä päätös oli ottaa rakennekynnet pois!

    • Taru Reply

      Hyvä huomio! Kyllähän mä tämänkin olen tiennyt, mutta jotenkin ei ole koskaan ollut häiritsevänä tekijänä. Kiitos tästä =)

Leave A Reply

Navigate