Mistä tuntee joulun?

Heti joulukuun ensimmäisenä käänsin auton radion jouluradion taajuudelle. Päätin, etten vaihda taajuutta. Jos tulee surkea joulubiisi, sammutan radion. Vain muutaman kerran olen joutunut radion sammuttamaan. Pidemmät työmatkat olen siis kuunnellut joulumusiikkia suomen, englannin, ruotsin ja ties millä kielellä. Tänään keskustelin Miran kanssa siitä, miten suomalaiset joulubiisit on melankolisia. Miksi ihmeessä? Joulumusiikin pitäisi olla iloista!

Muutama päivä sitten jouluradiosta tuli ”Mistä tuntee joulun?” -kappale. Kuuntelin varmaan ensimmäistä kertaa sanoja ja järkytyin. Siis ihan oikeasti, mun piti vähän googletella, että kuulinko oikein.

Ilmeisesti kappaleen sanoituksia ei noin vain löydäkään, koska kappale juontaa juurensa runoon. Todella masentavaan sellaiseen. Iskee suomalaiseen, niinkö?

Lapset jätti koulun, ja talossa on kaikki sekaisin. No kiva, että sentään jotain positiivista; lapsilta loppui lukuvuosi. Mutta talossa on kaikki sekaisin, oookei, lapsetko ne sen kodin laittoi sekaisin? Eilen hukkasin jo ostoslistan kolmannen. Selvä, hankipa kuule vähän järjestystä kotiin ja päänuppiisi. On kinkku tilaamatta, vielä ehkä ehdin tehdä sen. No mutta sepä on kiva kuulla, että ilman ostoslistaa et siis muista ostaa kinkkua, tuota joulupöydän suurta kunkkua? Siitä tuntee joulun, kun kadonneet on voimat ihmisen. No huh huh, onpa kurjaa, että joulu syö kaikki voimat etkä sä syö sitä hemmetin kinkkua, mikä on ruokakaupan pakastealtaassa, koska et ilman ostoslistaa sitä muistanut ostaa!

Onneksi näissä joululauluissa on poikkeuksia. ”Joulumaa” -kappale on ilmeisesti rankattu suomessa top3-listalle suomalaisten suosikkijoululauluissa. Onko se ihmekään, kun laulussa on niin ihanan positiivinen viesti, että joulumaan voi löytää ihan omasta sydämestä?

Mistä sitten tuntee joulun?

Itse tunnen joulun ihmismassassa. Tunnen joulun, kun lahjoja kahmitaan kassalle ryökkiöittäin. On niitä sukkia, pyjamasettejä, suklaata, kynttilöitä, ties mitä lahjoja. Kuulen sen huokaisun, kun tililtä katoaa sievoinen summa näihin lahjoihin ja jouluruokiin.

Tunnen joulun myydessäni satoja lahjakortteja. Tunnen joulun antaessani asiakkaalle nipun arpoja ja livauttamalla mukaan kuoren arvoille. Tunnen joulun, kun asiakkaat jopa kiireessä ja ehkä stressissäkin jaksavat hymyillä ja toivottaa mukavaa joulua.

Olen ollut nyt niin tiiviisti töissä, etten tänä jouluna oikein muuten tunne joulua. Olen raaputellut Veikkauksen joulukalenteria, mutta en odota joulua, odotan vain paria hassua vapaata. Näen hieman lunta, mutta kiinnitän huomiota liikaa liukkaaseen kävely- ja autotiehen. Näen naapureiden jouluvalot, mutta minusta ne vain piristävät synkkää vuodenaikaa, ei ne valot mulle joulufiilistä tuo.

Joulun tuntee tästä

Glögistä, kuusen tuoksusta, lahjapaperin ja -narun välkkeistä, kun paketoi lahjoja. Joulukorttien tekemisestä, pehmeistä villasukista ja kanelimanteleista. Tonttulakeista, lasten joulupukkia odottavista katseista ja joululeffoista ja -musiikista.

Tällä hetkellä odotan joululta vain rentoutumista, hyvää ruokaa, vähän punaviiniä ja lupaan kuunnella vain iloisia joululauluja. Enää en jaksa näitä kotimaisia joulun synkistelybiisejä, vaikka biisit muka loppuisivatkin positiiviseen sävyyn, kuten kyseinen ”Mistä tuntee joulun?”. Siitä joulun tuntee, mutta silti kiellä en: joulu mielestäin on kaikkein paras, juhla juhlien!

Mistä sinä tunnet joulun?

PS. Jos haluat vielä vinkkejä joulusiivoukseen, lue kaksi vuotta sitten kirjoitetut vinkit tästä ja tästä.

2 Comments

  1. Hyvin kirjoitettu, minullakin on nyt aika samanlaisia fiiliksiä joulusta. En oikeastaan sitä kummemmin odota, sillä arkipäivät menevät töissä (jossa on nyt vuoden kiireisin aika), ja pyhäpäiviltä toivon oikeastaan vain rentoutumista ja lepoa 🙂

    • Taru Reply

      Kiitti 😀 Joo tää on tätä kiireistä aikaa, sen oikeastaan huomaa missä vain. Toivotan siis sulle oikein rentouttavaa joulua!

Leave A Reply

Navigate