Nahkakenkien puhtaanapito

Ensimmäiseen suorittamaani tutkintoon kuului tekstiilinhoidon kurssi. Siellä oppimani on eniten tänä päivänä käytössäni ja sitä kurssia pystyin hyödyntämään vaatekaupassa työskennellessäni. Opin tunnistamaan eri materiaaleja ja niiden hoito-ohjeita. Opin myös huolehtimaan kengistä.

Aiemmin olen uudet nahkakengät käsitellyt jollain suoja-aineella, mutta that’s it. Enempää en ollut vaivautunut tekemään, mutta kurssin suorittamisen jälkeen huomasin asenteen muuttuneen. Löysin kaupasta jos jonkinlaista töhnää ja suihketta ja yleensä uusien kenkien oston yhteydessä saatoin hankkia myyjän suositteleman suoja-aineen.

nahkaIMG_3203

Ylläolevassa kuvassa näkyy mun rakkaat Eccot, jotka hommasin viime Jenkki-reissua varten. Ne on nyt valitettavasti päätyneet työkäyttöön, koska en ole ehtinyt sinne hommaamaan omia kenkiä. Huomaan kaipaavani näitä Eccoja vapaa-ajalla, joten on varmaan pakko piakkoin hommata töihin omat kengät, jotta saan nämä tuotua kotiin. Kuvassa on tämän hetkiset kaverit kengille; deodorantti, tommonen hassu sieni, suojasuihke, nahkabalsami, harja ja Michael Korsin suoja-aine.

Nahkabalsami on ehkä oma lempparini. Se on ällöttävän hajuista ja näköistä, mutta tekee nahalle ihmeitä. Se suojaa hyvin ja tekee nahasta kimmoisan, joustavan ja kiiltävän. Purkista näkee, että se on saksalainen, mutta älkää kysykö mistä se on hommattu tai mitä se on maksanut, en todellakaan muista (ainakin saksan ebaystä tätä saa jollain kuudella eurolla).

nahkaIMG_3207

Kenkien lähtökohta on siis aika likainen. Pölyä ja irtolikaa tulee töistä ihan kamalasti ja huomasin töissä jopa kengän nauhoista irtoavan irtopölyä, kun solmin niitä.

Aloitin puhdistuksen sillä, että harjasin irtolian kengistä ja irrotin nauhat (otin kuvan ennen irrottamista, jotta osasin laittaa nauhat samalla lailla takaisin). Huuhtelin nauhat haaleassa vedessä ja laitoin likoamaan sappisaippuan kanssa pieneen määrään veteen. Seuraavaksi otin mikrokuituliinan, kostutin sen ja putsasin kevyesti kenkien pinnan. Voi sitä lian määrää… Kolmanneksi otin tuon hassun sienen ja töpöttelin kengät kauttaaltaan. Annoin hetken hengähtää. Sitten otin toisen mikrokuituliinan, nappasin siihen nahkabalsamia ja aloitin öh, balsamoinnin, kengän takaosasta, hitaasti pyöritellen balsamia kohti kengän kärkeä. Tässä vaiheessa on tärkeää se, että balsami ehtii hieman kuivahtaa kengälle ennen kuin suihkauttaa suojasuihkeen. Viimeiseksi kengille tehdään tuuletus ja suihkaus deodoranttia kengän sisään.

nahkaIMG_3210

nahkaIMG_3215

Ai että mikä ero! Nauhoista lähti ihan älytön määrä likaa, pesuvesi oli aivan likaista. Kuivattelin kengät ja nauhat rauhassa ja vein kengät takaisin töihin (onnistuin laittamaan nauhatkin oikein). Jo ekan työpäivän jälkeen kengät olivat taas ihan likaiset ja pölyiset, mutta arvatkaas, näin se menee 🙂

Harjailen kenkiä aina niiden näyttäessä vähänkin likaisilta. Tällaisen suuremman operaation teen aina tarvittaessa. Uusille kengille en tee muuta kuin suojauksen.

Ja muistatteko sen ihanan uuden oranssin laukun, jonka löysin UFF:lta? Sitä ei entinen omistaja selkeästikään ollut käsitellyt mitenkään, sillä en saanut tahroja kunnolla putsattua pois ja nahka tuntui liian kovalta. Yritin parhaani mukaan toiselta puolelta hinkkailla ja harjailla ja lopuksi suihkautin suoja-ainetta, jottei ainakaan huonommaksi menisi. Onneksi tahrat on sentään sellaisia, ettei niitä näe kuin läheltä.

nahkaIMG_3218

Onko teillä jotain vinkkejä kenkien tai laukkujen putsaukseen? Jätä ihmeessä kommentti!

Leave A Reply

Navigate