Oma vai vuokra?

Eilen tuli töissä työkavereiden kesken puhuttua lyhyesti, mutta kiivaasti vuokra-asumisesta. Kolme meistä asuu vuokralla ja yksi meistä omistaa asuntonsa. ”Miksi te ette osta omaa?” tämä työkaveri kysyi minulta. Hän ymmärsi kahden muun työkaverin syyt olla vuokralla; toinen on nuori, vasta työelämänsä aloittanut, toinen on kolmen lapsen yksinhuoltaja. Mutta minä, naimisissa oleva ja jo pitkään työelämässä ollut, miksei mulla ole omaa asuntoa?

Yksinkertaisesti siksi, että tällä seudulla en ole todellakaan valmis ostamaan asuntoa. En näillä hinnoilla! Avataas vähän asiaa, jotta ymmärrätte mitä tarkoitan…

Millainen olisi oma asunto?

Joskus sitä on tottakai haaveillut omasta asunnosta, mutta se, että millainen OMAN asunnon pitäisi olla, olen edelleen sitä mieltä, että jos ja kun asunnon ostan, se ei olisi kerrostalossa. Tottakai mieli saattaa muuttua, mutta tällä hetkellä olen yksinkertaisesti sitä mieltä, etten halua omistaa kerrostalo-osaketta.

Oman asunnon pitäisi olla vähintään rivitalo, jossa on se oma suojattu piha. Mielellään hyvä paikka autolle, edes autokatos olisi mukava. Omaan asuntoon kuuluisi sauna, erillinen wc ja kylpyhuone. Kodinhoitohuone olisi luksusta. Oman asunnon pitäisi olla yhden tason kolmio eikä millään perinteisellä pohjaratkaisulla ja jos olisi, asunnossa pitäisi olla joku ”juju”, että se erottuisi muista tyypillisistä kolmioista.

Onko mitään hajua, mitä tällaiset maksaa? Asumme Vantaalla, mutta tottakai pääkaupunkiseudulla on muuta tarjottavaa. Mahdollisia asuinkaupunkeja voisi olla Helsinki (kumpikaan meistä ei sinne silti halua), Espoo (emme sinnekään haluaisi), Kauniainen (miksi sinne, jos Espootakaan emme kelpuuta?) ja lähimmät yhdyskunnat, kuten Kerava, Sipoo ja Kirkkonummi, mutta näissä pitää muistaa taas julkinen liikenne, koska miehelläni ole ajokorttia eikä tule ikinä olemaakaan.

Joten, klikkaillaanpa huvikseen vähän tältä alueelta myynnissä olevia kolmioita, joissa olisi piha, sauna ja mahdollisesti autolle muukin paikka kuin ruutu. Hakuehtona on myös talon valmistusvuosi, takaraja on 2010. Käytin hintojen laskemiseen asuntolainalaskuria, jossa käytän 25 vuoden maksuaikaa, korko on 0,6% ja marginaali 0,97%.

Ahaa, hei tossa aika likeellä olisi rivitalokolmio! Ai mutta sepä onkin kahdessa tasossa… Juu ei kiitos. (Hintakin on yli 300 tuhatta, joten ei kiitos myös senkin takia.) Samoin tällä seudulla ehkä viiden kilometrin säteellä näyttäisi kaikki kolmiot olevan kahdessa tasossa ja kaikissa hinta on yli 300 tuhatta.

Noin, nyt löytyi muutama ihan jees kolmio. Tsekataas miltä nää vaikuttaa ja mitä ne kustantaisi.

Espooseen valmistuu rypäs paritaloja, jossa olisi tarjolla 75 neliöinen kolmio, jonka saa halutessaan fiksata neliöksi. Pintamateriaaleihin voisi vielä vaikuttaa! Näpsäkkä nätti kolmio, mutta vähän persoonaton pohjaratkaisu ja autolle on tarjolla vain ruutu. Hintaa tällä uutuudella on yli 280 tuhatta ja kohde sijaitsee Espoon perämetsillä, joten mulla pitenisi työmatka paljon ja miehellä se myös vaikeutuisi. Lainaa joutuisimme ottamaan sen verran, että 25 vuoden takaisinmaksulla maksaisimme lyhennyksiä kuukaudessa melkein 1150€ ja tähän päälle vielä yhtiövastiketta melkein 500€ eli kuukaudessa asumiseen menisi 1650€ plus mitä nyt sitten vettä ja sähköä käyttäisimme. HUH.

Vantaalta löytyi myös söpö paritalon puolikas, jossa on melkein samankokoinen kolmio myynnissä, missä nyt asumme. Tämäkin on vielä rakenteilla, joten materiaaleihin pääsisi vaikuttamaan. Keittiö ja olohuone on yhtä isoa tilaa, mikä on mulle ihan uusi juttu. En tiedä miten se toimisi meillä. Ehkä hyvin, ehkä ei. En kuitenkaan diggaa, että takapihalle pääsee vain kodinhoitohuoneen kautta, mielestäni myös olohuoneesta tulisi päästä pihalle. Ei ole kiva järkätä kesäjuhlia, kun jengin pitää rampata kodinhoitohuoneen kautta sisälle ja ulos. Kolmio on muuten tosi näppärä ja piha vaikuttaa sopivan kokoiselta. Autolle on tarjolla vain ruutu. Minulla työmatka kenties lyhenisi, mutta miehelläni taas pitenisi ja vaikeutuisi, mikä ei ole reilua. Lainaa maksaisimme kuukaudessa reilu 1060€ ja sähköstä noin 100€/kk, muita maksuja ei ole mainittu, mutta kyllähän jokaisella taloyhtiöllä jotain lainaa on… Eli tähänkin menisi 1160€/kk ja se mystinen yhtiövastike.

Keravalta löytyi rivitalon päätyasunto ja autolle on tarjolla jopa autokatos! Mahtavaa. Päätyhuoneiston ansiosta pihaa on reilusti, joten siihen tarvitsisi ehkä jo ihan kunnon ruohonleikkurin. Pohjaratkaisussa on vähän jotain jujua, joka saa mun mielenkiinnon heräämään. Oikeastaan kämppä on mun silmään melkein täydellinen, kaikki pintamateriaalit on melkein sitä, mitä itse valitsisin. Ainoastaan kylppärissä on hassun värinen työtaso, mutta se ei häiritse niin paljoa, että se pitäisi vaihtaa. Juna-asemalle on lyhyt matka, joten mies pääsisi kätevästi töihin, mutta matka pitenee ja matkaan kuuluisi yksi vaihto. Myös mulla työmatka pitenisi ja joutuisin kulkemaan ruuhkassa tiettyjen työvuorojen puitteissa. Tästä maksaisimme pikkuisen alle 1100€/kk ja siihen päälle vielä 210€ vastiketta ja 20€ vesimaksua eli yhteensä 1330€/kk.

Jos haluaisimme näistä edullisimman, valitsisimme Vantaan asunnon, mutta työmatkoja ajatellen se ei olisi meille ideaali. Myös yhtiövastikkeen puuttuminen hämmentää ja se voi taas nostaa asumisen kuluja ihan reippaastikin.

Mitä jos ostaisimme asunnon, joka vastaa nykyistä kotiamme?

Mitä tällä seudulla maksaisi vastaavat kerrostalokolmiot? Olemmeko tyhmiä, kun maksamme vuokraa? Olisiko sittenkin vain fiksumpaa ostaa vastaava asunto?

Ostaisimme siis asunnon, jossa ei olisi remonttihuolia. Eli joko kerrostalon pitäisi olla suht uusi tai siihen olisi jo pitänyt tehdä kaikki mahdolliset isot rempat. Kyllähän tällaisia löytyy tältä seudulta ja itseasiassa aika paljonkin.

Ihana valoisa kolmio viidennessä kerroksessa, jossa on enemmän neliöitä kuin tässä. Vau, tosi siisti ja UUSI talo. Yhtiövastike reippaasti yli 400€ ja lainanlyhennys 1250€/kk eli tähän uppoaisi 1650€/kk. Siis anteeks? Okei, läheltä löytyisi myös hieman pienempi kolmio, missä on keittiössä söpö pieni ikkuna työtason yllä. Lainanlyhennys olisi vain reilu 1000€/kk, mutta MITÄ HITTOA yhtiövastike lähentelee samoja lukemia eli maksaisimme asunnosta melkein KAKSI TUHATTA! Ja voi apua, autohalliosake maksaisi 10 000€. Kolmannessa välilehdessä mulla on ehkä vähän omituisella pohjaratkaisulla oleva söpö pieni kolmio, joka sijaitsee aivan ostoskeskuksen likeellä. Lainanlyhennys 1000€/kk ja yhtiövastike alle 200€/kk eli kuukaudessa alle 1200€. Hmm, no joo, ehkä tuota voisi ajatella, jos haluaisi kerrostalo-osakkeen ostaa.

Mutta kun en halua. Mielestäni ei ole tyhmää asua vuokralla näillä hinnoilla.

No mutta kun omasta asunnosta maksat omaan pussiin!

Joo-o. Sekin on totta. Mutta se, miten paljon maksaisimme pankille korkoja, olisi myös aika hurjaa. Kun katselin lainalaskurin numeroita, pankille maksaisimme korkoja jokaisen asunnon kohdalla 50-60 tuhatta euroa. Se on jo uuden Audin hinta.

Miksi mieluummin vuokra-asunto?

Vuokra-asuminen on helppoa, siinä tämä yksinkertaisuudessaan.

Julkista liikennettä on tällä seudulla enemmän, mikä helpottaa aviomiestäni. Miehellä on tuohon verrattuna varmaan viisi kertaa nopeampi ja lyhyempi työmatka. Mullakin on suht kiva työmatka nyt.

Jos jääkaappi menee rikki, ei meidän tarvitse ostaa uutta. Meille tuodaan uusi ja vuokranantaja kustantaa sen.

Ja valitettavasti, kuten jo aloituksessa kerroin, tämän seudun hinnoilla en halua asuntoa ostaa.

Ja mikä parasta, voimme muuttaa vuokralta melkein tuosta noin vain. Asuntoa ei tarvitse alkaa myymään, ei tarvitse miettiä koska olisi hyvä aikaa ostaa ja myydä, kauan olisimme kahden asunnon loukussa vai mitä tässä oikein tapahtuu. Teet vain uuden vuokrasopparin ja irtisanot vanhan vuokra-asunnon. Kuinka helppoa!

Ymmärrän kuitenkin asunnon omistajia!

Jep, ymmärrän enkä millään lailla ole kateellinen tai ihmettele, miksi he ovat sellaiseen ratkaisuun päätyneet. Tottakai asunnon omistaminen on fiksua, koska jossain vaiheessa kuitenkin se asuntolaina on maksettu pankille ja sitten voit sanoa, että hei, nyt tää asunto on oikeasti mun. Tällöin sulle jää (ainakin toivottavasti) valtavasti ylimääräistä rahaa, jonka voit laittaa keittiöremppaan, matkustamiseen tai veneen ostoon.

Paljon me sitten oikein maksamme nyt asumisestamme?

Tiedän, että joku tätä pohtii ruudun sillä puolen. Me asutaan kerrostalon melkein ylimmässä kerroksessa, meillä ei ole saunaa, mutta kivan kokoinen parveke löytyy. Makuuhuone ja työhuone on sopivan kokoisia. Olemme asunnon ekat asukkaat. Neliöitä on jotakuinkin 65 ja maksamme tästä reilu 1100€/kk. Joku kauhistelee, ymmärrän, kyllä minäkin kauhistelin tätä aluksi. Mutta kun vertailee noiden omistusasuntojen lainanlyhennyksiä, olen tyytyväinen tähän vuokraan. Ja kun ajattelee, miten huoletonta asumista tämä on, tuon summan maksaa ihan mielellään.

Ps. Paljon mieluummin maksaisin Järvi-Suomessa pienestä omakotitalosta hieman alle 200€/kk, pintaremppaisin itse, jos tarve, maksaisin kiinteistöverot ja huolehtisin kaikista muista omakotitaloon liittyvistä kustannuksista. Mutta kun en asu missään Järvi-Suomessa! Ah, lottovoittoa odotellessa

Kaikki kuvat on lainattu Pixabaylta.

Leave A Reply

Navigate