Pölyä kuvissa

Mua on ärsyttänyt pitkään, kun järkkärillä ottamissani kuvissa on ollut jotain tummia pisteitä, ilmeisesti pölyä. Olen yrittänyt putsata kameraa ja objektiivia kevyesti silloin tällöin, mutta siellä kuvissa ne pölyt vaan leijailee. Kuvia muokatessa pölypisteistä on päässyt kuitenkin ihan näppärästi eroon, mutta eihän sitä jokaisesta kuvasta jaksa niitä pölyjä siistiä pois. Varsinkin, kun pölypallerot ovat siellä sun täällä ja koko ajan silmä bongailee uusia sotkuja. Isoja, pieniä, haaleita ja vähän tummempiakin.

Ensin ajattelin, että kuvausapuna käytettävässä paperissa oli likaa, mutta pilkkuja näkyi myös paperittomissa kuvissa. Sitten luulin, että päässäni oli vikaa. Tajusin siis vasta aika myöhään, että kyseessä oli tosiaan pöly. Googletin asiaa ja selvisikin, ettei pienemmät pölyt välttämällä näy isolla aukolla kuvattuna ja mä kuvaan isolla aukolla aika paljonkin. Vasta, kun kuvaan itselaukaisimella esimerkiksi näitä kukkia, valitsen pienemmän aukon ja voilá, pölyt ovat osa kuvaa!

Sen sijaan, että olisin taas yrittänyt vain puhaltaa pölyä suotimen päältä, päätin irrottaa kaiken minkä pystyin. Objektiivi irti kamerasta, pienellä sudilla pyyhkiminen kamerasta ja kevyesti objektiivista. Linssi itsessään olikin aika likainen, joten siihen kokeilin ensimmäistä kertaa ikinä linssin puhdistukseen tarkoitettua nestettä ja kiillotin linssin myös siihen tarkoitetulla liinalla. Polarisoitu suodin oli helppo pyyhkäistä, se ei juurikaan ollut pölyinen, joten ilmeisesti sitä asentaessani väliin on jäänyt pölyä.

Kun putsausoperaatio oli suoritettu, kokeilin tietysti pölyn etsimistä kuvatessani vaaleita pintoja.

Ja tietysti kuvaa muokatessa piti kokeilla äärirajoja ihan vain pölyä etsiessä.

Joten, eiköhän näistä kuvista huomaa, että pieni siivoushuolto on paikallaan aina joskus! Nyt voin kuvata rauhassa mitä tahansa, vaikka sitten tuota siitepölyä. Saanpahan kuviin edes jotain epätäydellistä.

 

Leave A Reply

Navigate