Siisteydestä

Muutosta on nyt vuosi. Aika on mennyt todella nopeasti, koska edelleenkin puhun, että oltais vasta äsken muutettu. Eikä uskoisi, että muutosta on vuosi, koska edelleenkin on tekemättömiä asioita. Lattialla nojaa pari hyllyä, joita ei olla vieläkään saatu seinälle. Kaiutinkaapelit lojuu keskellä lattiaa, koska ei olla vieläkään saatu laitettua johtolistoja paikoilleen. Pieniä asioita, mutta näistä huomaa, että aika lentää kuin siivillä.

En nyt halua keskustella sisustamisesta, vaan siisteydestä. Tykkään siisteydestä. Ja puhtaudesta. En kuitenkaan ole siivousnatsi, vaikka joskus saatan sellaiselta vaikuttaa. Sotku ei haittaa, mutta joskushan se on siistittävä. Likaisuus ei haittaa, mutta kohtuus kaikessa. Ja nyt huomio, sotku ja lika ei ole sama asia. Siedän sotkua paremmin, koska mieluummin pyyhkäisen keittiön työtasot kuin tyhjennän ruokapöydän kaikesta tavarasta (ja sitä muuten kertyy siihen, koska syödään keittiössä niin harvoin).

Kirjoitin jo aiemmin siivoukseen liittyvää tekstiä (täällä ja täällä), enkä silloin maininnut, että mulla on puhdistuspalvelualalta tutkinto. Nykyään miellän tutkinnon yleishyödylliseksi, koska työelämässä sillä en ehtinyt kauaa liputtaa itseäni. Koen, että tuo tutkinto antoi paljon eväitä kodinhoitoon ja pyykkihuoltoon, sillä suoritin samalla tekstiilihuollon osatutkinnon.

Tutkinnosta jäi käteen paljon. Olisi ihana muistaa vielä enemmänkin asioita, mutta google onneksi muistuttaa esimerkiksi miten permanenttitussi irtoaa helpoiten tekstiilistä. Otin opit teoriasta käytäntöön ja kodissa tapahtui niihin aikoihin siivouskaapin myllerrys ja havahduin pesemään vaatteita oikein.

Tykkään pitää keittiön siistinä. En tykkää jättää tiskialtaaseen astioita nukkumaan mennessäni, koska aamulla on kiva herätä siistiin keittiöön ja tietää mikä kahvikuppi on puhdas. Usein siis iltaisin tiskaan vielä paistinpannun, koska se yleensä lojuu tiskialtaan pohjalla.

Emme omista tiskirättiä. Kaikenmaailman Wettexit sun muut bakteerin kerääjät on aivan karmeita ja todella monessa kodissa niitä säilytetään hanan päällä. Tiesittekö, että juurikin se rätti on kodin bakteeripesä? Ja sä kosket hanaan, kun peset kädet, peset astioita, otat juotavaa… Meillä on siivousliinoja, joita siis pestään säännöllisesti. Säästyy rahaa ja luontoa. Sitä paitsi liina on paljon kätevämpi kuin rätit, se imee paremmin nesteet eikä jätä raitoja. En kuitenkaan sano, että rättejä käyttävä ihminen olisi tyhmempi kuin minä, se on oma ratkaisu. Enkä jätä sitä liinaa kuivumaan hanan päälle, vaan se roikkuu pienessä koukussa tiskialtaan päällä. Kun huuhtelette rättejänne tai liinojanne, teettekö niin, että huuhtelette ja jätätte * krhm* rättinne kuivumaan lämpimänä? Älä tee niin, koska bakteerit tykkää lämpimästä. Tee rätin viimeinen huuhtelu kylmällä vedellä, koska bakteerit vihaa kylmyyttä eikä viitsi lisääntyä kylmissä oloissa. (Toinen ratkaisu olisi melkeinpä keittää tiskirätti, jotta bakteerit kuolevat, mutta oletko varma, että rättisi kestää kuumaa?)

Yksi puhdistusaine on vienyt sydämeni jo varmaan kymmenen vuotta sitten. Universal Stone. Todella moni luulee minun aina puhuvan jostain kivipesuaineesta, haha. Tekin olette varmaan kuulleet tästä ihmeaineesta, joka tekee kaikesta kuin uutta. Kyllä, tämä on kertasijoituksena vähän arvokkaampi, mutta tämä kestää kauan ja tähän ei voi pettyä! Olen tällä aineella jynssännyt lukuisia tiskialtaita, lasisia saunan ovia, kylppärin kaakeleita, posliinialtaita ja jopa muovisia puutarhatuoleja. Hintaa tällä on about parikymppiä ja ainakin useimmista Prismoista ja S-Marketeistakin tätä löytyy (linkistä löytyy jälleenmyyjien lista).

siisteys (6)

siisteys (4)

Uskoisitteko, että yllä oleva tiskiallas on ollut vuoden aika rankassakin käytössä? Tietysti kuvaa on vähän muokattu, mutta ei manipuloiden teitä 🙂

siisteys (9)

siisteys (2)

Siivouksessa yritän pitää yllä rutiineita, mutta välillä niistä tulee lipsuttua. Välillä saattaa mennä parikin viikkoa, että kylppärin jaksan siivota. Välillä tartun imuriin vasta, kun leivän muruset kulkeutuu makuuhuoneeseen asti. Joskus saatan jopa lykätä tavarakasat piiloon ja unohtaa sotkun, kunnes tarvitsen kasasta jotain ja sitten murisen itselleni. Joskus mainosposti saattaa odottaa roskiin menoa viikonkin. Siinä vaiheessa vihdoin otan itseäni niskasta kiinni, jos joku on tulossa kylään.

Koti kertoo paljon ihmisestä, myös sen puhtaus ja siisteys. Jos koti kiiltää siisteyttään aina, mietin väkisinkin tehdäänkö kotona mitään elämisen arvoista. Elämisen pitää näkyä. Miralla on kotona pieni kyltti, jossa lukee ”Kotini oli siisti viime viikolla. Harmi, ettet ehtinyt näkemään sitä”. Näinhän se on. Esimerkiksi pienten lasten perheessä saa ja pitääkin olla vähän sotkua ja likaa, pieni bakteerikantahan on todettu ihan terveelliseksi immuniteetin kasvun takia. En nyt lähde tässä erittelemään mikä on sairasta ja mikä tervettä, koska jokainen koti on meille jokaiselle se pesä. Pesä, johon rakennetaan oma turvapaikka, linnake. Haluaisin meidän pesän välittävän meidän vieraille viestin, että me tykätään olla kotona, mutta ei jakseta asua pizzalaatikoiden keskellä eikä jakseta ottaa stressiä lattialla makaavista kaiutinkaapeleista tai hyllyistä, joita ei ole vielä laitettu seinälle.

siisteys (3)

siisteys (5)

Haluaisitteko ehkä tietää enemmän Universal Stonesta? In action kuvia tai jopa videoita?

Ja ihan näin off topic, parin kuukauden päästä on loppumassa soppari webhotellin kanssa. Olen miettinyt tätä jo jonkin aikaa, mutta ehkä olisi muutoksen suunta. Stay tuned.

ps. Kokeile käsidesiä permanenttitussin tekemään jälkeen tekstiilissä.

1 Comment

  1. Uutta on aina kiva kalustaa. Vanhaan menee enemmän ”kyynärpäää rasvaa”. Meillä siivous helpottui, kun ostimme höyrypesimen lattioita varten, Isäntä tykkää jyrrätä sen kanssa ahkeraan. Hyvä siirto minulta!

Leave A Reply

Navigate