Travel Journal

Mä olen sellainen tyyppi, että kun saan idean jostain, haluaisin toteuttaa sen mahdollisimman äkkiä. Välillä se ottaa päähän, koska hyvät ideat syntyvät mulle usein illasta ja silloin en pysty tai jaksa alkaa työstämään mitään uutta. Usein ongelmana on myös se, että tarpeellisia tarvikkeita ei löydy kotoa enkä pääse esimerkiksi kierrätyskeskukseen iltakymmenen jälkeen.

Mä aloin pyörittelemään päässäni ideaa travel journalista jo muutama kuukausi sitten. Mä olen meidän lomien jälkeen työstänyt lomakuvista ja kotiin matkanneista kuiteista, käyntikorteista ja hotelliavaimista skräppikirjat. Ne on olleet kivoja muistoja, mutta niiden työstämiseen on kulunut paljon aikaa (esim. vuoden 2016 skräppikirja on edelleen kesken).

Aloin siis aina silloin tällöin tsekkaamaan Tigerista, Suomalaisesta kirjakaupasta ja marketeista muistivihkoja, tavallisia vihkoja ja ties mitä päivyreitä. Mikään ei miellyttänyt ja olin jo tyytymässä ihan tavalliseen vihkoon sillä idealla, että no, ihan sama. Ehkä se vihko ei ihan travel journal olisi, vaan ihan tavallinen matkapäiväkirja. Tylsää.

Kunnes tässä yksi päivä keksin, että voisin tehdä koko journalin ihan itse. Alusta loppuun. Mulla kun on kaikenlaista paperia jemmassa ja saisin journalista juuri sen kokoisen ja näköisen kun haluan. Selasin Pinterestiä hullun lailla ja aloin kehittelemään ties minkälaisia ideoita päässäni. Keräsin kotona paperia, askartelutarvikkeita ja koristeteippejä.

Tähän travel journaliin jouduin ostamaan paksumpaa lankaa ja isomman neulan, mitä kotona ei ollut. Halusin langan olevan selkeästi erottuva ja valitsin mustan, sillä kannesta ei ollut siinä vaiheessa tietoakaan.

Testasin ideaani muutamalla paperin palasella ja mietin vielä journalin kokoa. Päädyin käsilaukkuun mahtuvaan kokoon, mutta sellaiseen, johon mahtuu lentolippu muistoksi. Travel journalin kooksi muodostui 12,5 x 20,5cm. Tähän oli helppo hyödyntää Tigerista ostettua hullun isoa piirrustuspaperia, jonka pituus oli 41cm.

Tigerista ostetun tavallisen (ja ehkä hieman tussille sopimattoman) paperin lisäksi käytin journaliin ensimmäiseltä USA-matkalta hankittua paperia, jonka toisella puolella on joku maahan liittyvä kuva ja toinen puoli on täysin tyhjä. Sain vihdoin käyttööni muutama vuotta sitten ostetun ihmeellisen skräppi/luonnostelukirjasen, jonka sivukoko ei kuitenkaan ihan sopinut tähän, mutta ratkaisin ongelman ”puolikkailla” sivuilla. Näiden lisäksi lisäsin ihan tavallista värillistä kopiopaperia.

Mulle muodostui viisi nippua paperia ja yhteissivumääräksi tuli 40. Ottaen huomioon, että välissä on lisänä näitä ”puolikkaita” sivuja ja miinuksena ne muutamat, joissa on kuva eikä tällöin mahdollisuutta kirjoittaa mitään (ainakaan näkyvästi). Järjestelin paperit ja niput mielestäni hyvään järjestykseen.

Ompelin viisi nippua erikseen ja sitten lopulta niput yhteen. Testailin erilaisia ommelvaihtoehtoja ja tässä vaiheessa meinasin jo luovuttaa, koska mikään ei tuntunut kestävältä ratkaisulta. Otin siis Pinterestin apuuni ja keksin hyvän ompeleen sen avulla.

Sivujen koristelu oli mukavaa ja yllättävän nopeatempoista. Peten toive oli, etten tekisi travel journalista liian tyttömäistä, mutta valitettavasti mulla ei ollut kuvioteippiä, missä olisi ollut autoja, aseita, dinosauruksia tai moottoripyöriä. Ja valitettavasti kuvioteippi, jossa on ”poikien väriä”, on sekoitettuna kultaan tai johonkin muuhun yhtä tyttömäiseen. Joten juu, ehkä tästä journalista tuli hieman tyttömäinen ja teinkin tahalteen muutaman aukeaman ihan ”tyttöjen” värillä, jotka sitten reissun päällä omin itselleni.

Myös kaikki tarrat oli kamalan tyttömäisiä, mutta yritin pitää koristelun simppelinä ja jättää kukkakuviot pois.

Travel journalin ensimmäiselle sivulle tuli simppeli koristelu. Tarrat olivat hieman huonossa hapessa, joten päällystin tämän sivun vielä kontaktimuovilla.

Travel journalin kanneksi muodostui 25 sentin löytö kierrätyskeskuksesta. Väri oli kannessa aika hyvä, mutta en ajattelut alunperinkään säilyttää sitä sellaisenaan. Kansi on edelleen vaiheessa, koska en ollut varma kuumaliiman kestävyydestä. Voi olla, että päällystän kannen vielä kontaktimuovilla, siten se ainakin pysyy matkallakin paremmassa kunnossa. Lisäksi mietin tuohon päälle vielä tulostettavaksi Yhdysvaltojen kartan, mutta katsotaan nyt mitä vielä keksin.

Ja sitten enempi itse journalista, että mitä sisältä löytyy! No, tässä on yksi näistä ”mun” sivuista eli pinkillä ja vaaleanpunaisella koristeltu aukeama, jossa on nyt yksi tällainen puolikas sivu. Kolmion mallinen kulma on sivun molemmin puolin ja se toimii taskuna, jos vaikka löytyy jotain hauskoja juttuja tai ihan vain kuitteja päivän ostoksista. Näitä taskuja löytyy journalista muutamia ja kaikki on erilaisia.

Travel journalin alkuun sijoitin pienen kirjekuoren, johon ensialkuun työnnän parit koristeet mukaan matkalle, mutta tänne on helppo työntää vaikka matkan alulta taksikuitit Suomesta ja Nykin päästä tai ekan päivän kahvikuitit. Mitä lie sitä nyt tuppaa työntämään taskuunsa.

Travel journalin vikalle sivulle heitin toisen journalin isomman postikuoren. Mulla oli kuoria, joissa on liimapinta valmiina ja kirjoitinkin sen päältä revittävään lappuseen ”älä revi”, mutta mietin, että se kuitenkin kuoriutuu matkan aikana pois. Joten, revin sen pois ja liimasin päälle kuvioteippiä. Söpöjä sydämiä.

Ja siitä ihme lehtisestä, josta sain journaliin puolikkaita sivuja, keksin leikata journalin mukaan valmiiksi teipattuja ympyröitä, jotka voi laittaa sivun reunaa koristamaan vaikka päivämäärän kanssa. Näitä tuli muutama ylimääräinen, ihan just in case.

Itse olen lopputulokseen aika tyytyväinen ja aikaa tämän tekemiseen meni kaksi päivää. Eihän tämä täydellinen ole, sivujen koot esimerkiksi heittelevät muutaman millin sinne tänne, mutta enpä minäkään täydellinen ole 🙂

Travel journal on tarkoitus pakata mukaan muutaman kynän kanssa ja sitä olisi kiva täytellä päivittäin. Olisi ihana, kun kaikki kolme jaksaisivat journaliin jotain kirjoitella tai piirrellä eikä sivuista tarvitse täydellisiä tulla. Kunhan siellä on jotain kivaa ja tarkoitushan tästä on saada muisto eikä mikään opas.

Leave A Reply

Navigate