USA-matkojen skräppikirjat

Tykkään askarrellapaskarrella kaikkea kivaa. En ole mielestäni kovinkaan hyvä käsistäni, mutta kun oikeasti haluan tehdä jotain ja tykkään siitä, saan aika kivojakin asioita aikaiseksi. Ehkä nykypäivänä tätä mun pientä harrastusta voisi kutsua ennemminkin skräppäämiseksi, 90-luvulla kun tuollaisesta sanasta mulla ei ollut tietoakaan.

Innostuin tekemään matkaan liittyvän skräppikirjan ensimmäisen USA-reissun jälkeemme ja kirjan nimeksi tuli #1 book of USA. Jotenkin jo silloin vuonna 2012 tiesimme, että matkamme ei ollut viimeinen ja siksi kirja oli helppo nimetä ensimmäiseksi. Kirjaksi valikoitui kaapin perältä löydetty vain vähän käytetty iso kirja, jonka kannessa taisi olla jotain violetteja ja pinkkejä kukkia mustalla pohjalla. Jo täytetyt sivut saivat joutua muualle ja koristelin koko kirjan kansia myöten. Sivut riittivät hyvin ja koristeluintoa oli paljon, musta paperi oli jotenkin tosi tyylikäs.

Vuoden 2014 skräppikirjaksi (jonka nimi on muuten #2 book of USA) valikoitui Suomalaisesta kirjakaupasta löytynyt ensimmäistä kirjaa hieman pienempi kierrevihko. Paperi oli kaunista, paksua ja luonnonvalkoista, mutta myös kiiltävää eikä siihen tarttunut juuri mikään kynä. Kirjan kansi oli tyylikäs ilman mitään tekstiä tai kuvia ja sellaiseksi se kansi jäi. Skräppäilin kirjaa, kun jaksoin, ehdin ja sille päälle innostuin. Muistaakseni sain tuon kirjan 99% valmiiksi ennen kolmatta matkaamme, joten tästä voi päätellä, että olin pitkiäkin aikoja tekemättä kirjalle mitään.

Nyt en enää halunnut kovin isoa skräppikirjaa, halusin vähän minimalistisemman kirjan. Vuonna 2016 tehdyn matkan sisällytin paljon pienempään mustaan, samettikantiseen kirjaan, jossa on nauhat. (Sametti muuten pölyyntyy, ihan vain tiedoksi!) Tarkoitus kuitenkin oli, että kirja olisi sen verran iso, että siihen mahtuisi isoimmat matkalta tulleet paperiset muistot, kuten eräältä hotellilta saatu kaupungin kartta, tosin se on kirjassa kuitenkin taiteltuna ja tulee kirjasta ulos ihan hitusen. Myös eläintarhan lehtinen tulee kirjasta ulos sentin tai kaksi, mutta hällä väliä! Tämä skräppikirja on jäänyt täysin keskeneräiseksi. Joillain aukeamilla ei ole kuin kuvat, ei mitään koristeluita eikä edes tekstiä. Tylsästi tämän kirjan nimi on USA 16.

Innostuin travel journalista. Tein vuoden 2018 matkaamme varten travel journalin, johon sämpläsin erilaisia papereita, tarroja ja kävin vielä ostamassa kierrätyskeskuksesta siihen kannet, jotka koristelin. Travel journal lähti mukaan matkalle, mutta sitä täytettiin vain muutamana iltana. Joten, se siitä. Ei ollut kamalan kannattava tekele, mutta kivaa sen tekeminen oli.

Saamattomuuteni takia mietin, etten tee viime vuoden reissusta mitään erillistä skräppikirjaa. Syynä tähän oli myös se, että skräppivälineitä ei ole enää yhtä paljon enkä halunnut hamstrata niitä lisää. Päätin unohtaa koko skräppäilyn.

Sain Smartphotolta viikon vaihteessa uutiskirjeen, jossa oli 25% alennuskuponki kuvakirjoihin. Hmm, hei joo, kuvakirja matkasta! Mikäs sen helpompaa! Ystävä oli tehnyt saman muutamia vuosia aiemmin ja se kirja oli aivan mahtava. Joten, aloin suunnittelemaan ja sommittelemaan kirjaan kuvia, joitain tekstejä ja muutaman illan jälkeen olin saanut kirjan valmiiksi. Ei muuta kuin tilaukseen.

Tästä tuli mieleen, etten ole juurikaan julkaissut blogin puolella viime reissun kuvia. Voisin seuraavaan postaukseen heittää kuvia, jotka löytyvät sitten siitä kirjasta. Voi apua, en millään jaksa odottaa, että saan sen kirjan käsiini!

Nyt muuten tuli innostus jatkaa vuoden 2016 skräppikirjaa…

Leave A Reply

Navigate